Spoedgevallen die directe actie vereisen
- Benauwdheid: Ademt uw dier snel of met veel geluid, heeft het een blauwe tong of snakt het naar adem? Dit kan wijzen op long- of hartproblemen. Een hond of kat hoort in rust niet vaker dan 30 x per minuut adem te halen. U kunt dit tellen door te kijken hoe vaak de borstkas op en neer gaat terwijl u de stopwatch zet.
- Aanrijding: Verwondingen zijn niet altijd zichtbaar. Laat uw dier controleren op ademhalingsproblemen en interne bloedingen.
- Diarree en overgeven: houdt uw huisdier ook geen water meer binnen of is het heel sloom? Wacht dan niet met het naar de dierenarts gaan.
- Eet uw kat niet? Indien een kat niet eet is er altijd iets aan de hand. Bovendien is het slecht voor uw kat om niet te eten, dit kan namelijk leververvetting veroorzaken. Het beste kunt u niet langer dan 1 dag afwachten om naar de dierenarts te gaan. Bij een hond is het niet zo erg als deze een dagje niet eet.
- Bloedingen of verwondingen: Een open wond moet snel worden behandeld om infectie te voorkomen. Druk de bloeding dicht met een schone doek of uw vinger. Lees meer over wondbehandeling bij katten.
- Verstopte plasbuis: Als uw kater steeds naar de kattenbak gaat zonder dat er veel uitkomt, betekent dit mogelijk dat hij niet kan plassen of moeite heeft met plassen. Dit is een spoedgeval!
- Onderkoeling: Als uw huisdier in ijskoud water is gevallen, wrijf het dan droog en leg een warme kruik erbij. Water in de longen kan ook benauwdheid veroorzaken.
- Vergiftiging: Ga direct naar de dierenarts als u vermoedt dat uw dier vergiftigd is. Neem, indien mogelijk, de verpakking van het gif mee. Let op giftige planten (en lelies!) bij katten en op druiven, chocolade en suikervrije ontbijtkoek bij honden!
- Vreemd voorwerp ingeslikt: vreemde voorwerpen kunnen vastlopen in het maagdarmkanaal, dit is heel gevaarlijk. Soms is het beter het direct uit te laten braken bij de dierenarts.
- Oogletsel: Als er een voorwerp in het oog zit of als de oogbol uit de kas is, bel dan direct de dierenarts. Probeer niets zelf te verwijderen. Bedek het oog eventueel met een schone, vochtige doek.
- Verlammingen: is er sprake van plotselinge verlamming van één of meer lichaamsdelen, met of zonder pijn, dan moet u direct naar de dierenarts.
- Epileptische aanvallen: Als uw huisdier niet aanspreekbaar is, met wijde pupillen, stijve spieren of urineverlies, en dit duurt langer dan enkele minuten, bel dan onmiddellijk de dierenarts.
- Allergische reacties: Let op zwellingen en benauwdheid na een wespensteek of andere allergieën.
- Geboorteproblemen: Als uw kat langer dan een half uur persend is zonder resultaat, of als de tijd tussen kittens langer dan 2 uur is, moet u de dierenarts raadplegen.
Eerste hulp bij uw huisdier:
- Probeer uw dier te kalmeren.
- Bedek wonden en open botbreuken met een schone doek of verband.
- Stop bloedingen met een drukverband.